9789033801532-niet-van-hier

Mira schrijft een ontroerende familiekroniek. Het boek is natuurlijk wel grotendeels fictie, maar het is gebaseerd op de geschiedenis van haar familie: de familie Van der Smissen.

Het verhaal wordt op een speciale manier vormgegeven. De hoofdstukken over Marie op haar ziekbed worden afgewisseld door steeds een hoofdstuk waarin Marie de ik-figuur is en we haar meemaken in haar drukke leven. Veel namen komen aan bod, zowel uit het gezin van haar man als uit dat van haarzelf. Verder zien we hoe ze elkaar leren kennen en na hun huwelijk zijn we getuige van de uitbreiding van hun gezin. We lezen hoe ze vanuit hun geloof omgaan met hun niet altijd makkelijke omstandigheden.

Aangesproken werd ik vooral door de beschrijving van het huis en van de drukte en spanningen in het grote gezin, dat in een vrij klein huis woonde zonder toilet binnen en zonder badkamer. Die situatie heb ik namelijk ook gekend, want ik ben de oudste van zeven kinderen. Er was bij mij veel herkenning, al speelde mijn jeugd zich een generatie later af.

Ik vind het boek goed geschreven. Het is niet erg spannend, maar wel boeiend. Daarom is het de moeite waard voor wie zowel iets van de Nederlandse als de Vlaamse cultuur kennen als voor mensen die deel zijn geweest van een protestantse minderheid in België.

Hartelijk dank Mira!